torstai 23. heinäkuuta 2009

Murmanskin liikennesolmu

Murmanskin rahtiliikenteen määrän arvioidaan kasvavan 25 miljoonasta tonnista 90 miljoonaan tonniin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Murmanskin liikennesolmun kehityshankkeen valmistuttua kaupungin asukkaat toivovat olevansa yhtä kingejä läträämään öljyllä kuin hengenheimolaisensa Norjan Stavangerissa. Ongelmana vain on, että alueen asukkailla ei olekaan mainittavaa meriteknistä osaamista ulapoiden öljyn- tai kaasunporauslautoille. Iloisia alueen asukkaat ovat myös siksi, että kaupungin länsirannalle suunnitellulle miljoonan tonnin öljyvarastolle rakennetaan uutta junarataa 29 kilometriä ja sähkötolppiinkin vedetään vihdoin johdot. Kokonaisuutena hankkeesta pulitetaan vain vaivaiset 300 miljardia ruplaa.

Alueen kuvernööri on verrannut sataman kehityshanketta Sotshin olympiakylän rakentamiseen. Tällä kuvernööri ei suinkaan tarkoita hankkeen merkittävyyttä alueen infrastruktuurille tai talouden kehitykselle vaan sitä, miten Venäjän karhu pääsee jälleen kerran onnistuneesti kyykyttämään ulkomaisia suuryrityksiä ja kiillottamaan paikallisprotektionismin kilpeä.

Kuvernööri on rauhoitellut skeptistä paikallisväestöä kertomalla, että raakaöljystä tulee kyllä riittämään kaikille. Hän ei myöskään usko, että Federaatiolla olisi mitään poliittisia tai taloudellisia intressejä Murmanskilaisten ikiomiin öljyihin. Kuvernöörin sanojen mukaan: 140 prosenttinen kuluttajahintojen nousu ja kaksinumeroinen inflaatio vain karsii alueelta tehokkaasti turhat pellet pois.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Joo nyt pistä tää ploki tiedoks iltsikaan ja hesaan tai mä sit teen sen on meinaan aika hyvä ja fiksua kommenttia kuvien taakese pukkaa hyvin. (tää kommentti tuli ihan niemttömältä - p)