torstai 5. marraskuuta 2009

Gruusialainen keittiö



Genatsvale on ravintola. Hyvä sellainen. Yksi Murmanskin parhaista.K

Venäjän, Turkin, Azerbaidzanin ja Armenian puristuksissa kasvaa korianteria. Se muodostaa gruusialaisen keittiön maustekiven. Venäjän vilja-aittana, kasvimaana ja hedelmätarhana tunnettu Georgia ruokkii pohjoiset serkkunsa, valuttaa jugurtin päälle hunajaa ja kaataa lasit täyteen viiniä.

Iranista ja Turkista vaikutteita saanutta ruokalistaa lukiessa alkaa kiehtoa ajatus lampaanlihakeitosta hedelmälimonadilla. Tänään antaudutaan kuitenkin snaamiksen NATO-yhteensopivaan ruokakomennukseen.

Istu pöytään!

Tilaa kylmäksi alkuruoaksi phali, korianterilla ja granaattiomenalla ryyditetty saksanpähkinä-pinaatti-timbaali. Levitä sitä maissileivän päälle. Haukkaa. Ylläty. Haukkaa uudestaan.

Täydentävänä antipastona pöytään kannetaan baklazhaneja - valkosipuliöljyssä ja pähkinässä itketettyjä munakoisoviipaleita. Viillä. Lusikoi. Haukkaa.

Kolmantena pöydälle laskeutuu khatsapuri, lämmin maissijauhokuorrutettu juustokiekko. Lapioi. Haukkaa.

Jos olet valinnut ruokailuajankohdaksesi perjantai-illan, tässä vaiheessa pöytääsi saapuu napatanssija korianterilla. Älä haukkaa.

Gruusialaisena pääruokana voi joutua nauttimaan mureasta lihavartaasta ja/tai voimakkaasti maustetusta pataruoasta. Vartaan kyytipoikina hyppivät taas granaattiomenat, adzhika-kastike ja lisukekorianteri. Nautiskele.

Vatsa haluaisi jo lähteä vierittämään kohti kotia mutta viimeinen koitos on käymättä. Lisävatsaanhan mahtuu aina helposti yksi voissa paistettu, lehtitaikinaan kääritty halva-kaneli-sokeritäytteinen bhaklava. Ja yksi jäätelöannos. Ja hedelmälimppari. Ja Kahvi.

Tilaa lasku. Tuijota loppusummaa. Rapsuta päätä. Luovuta 1000 ruplaa. Kiitä ja poistu.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

joo kaamee hinta tosta mässäilystä! Kun lukis hesarin torstain numeroa ja vetäis kaikki mitä resepteistä löytyy. Tossa on erona se että maksaa ton `tautisen`summman koko tällingistä. Oon vaan aiak vitun katellinen kun täällä eussa ei saa mitään hyvää vaan s ryhmän tökötti past(k)aa ja mahapuruja. nauttikaa siellä pohjoisessa kunnolla kyllä myöhemmin kerkii laihduttaa meinaan jos on tarvetta :-))

oikeesti kateellinen noista menuista

Snaamakko kirjoitti...

Yes ma'am!