torstai 19. marraskuuta 2009

Kuolanvuono



Kuolanvuono on noin 50 kilometrinen vesimato, joka luikertelee Tulomajoen alajuoksulta Jäämerelle. Vuonon rannalta löytyy muun muassa ympäri vuoden auki oleva Murmanskin kauppasatama, Severomorskin ja Polarniyn laivastotukikohdat sekä Nerpan ydinsukellusvenetelakka.


Vuonossa pörrää myös paljon törmäilyveneitä. Ne eivät vedä perässään lohiverkkoja, koska Murmanskin kunnallinen vesivoimalaitos on päättänyt lorottaa vuonoon vuosittain 50 miljoonaa kuutiota käsittelemätöntä viemärivettä. Sen sijaan hinaajat vetävät perässään valtamerialuksia, koska kapeassa vuonossa navigointi on kyseenalaisen hankalaa. Lisäksi pohjoinen laivasto on onnistunut piristämään satamaliikenteen jännittävyyttä muutamalla veden alaisella yllätyksellä.



Arvioiden mukaan vuonossa ruostuu noin 200 hylkyä, jotka onnettomuusriskin lisäksi vuotavat ympäristöönsä sopivasti raskasmetalleja. Siitä, onko turhaksi julistettujen joukossa ydinkäyttöisiä aluksia, ei ole varmaa tietoa. Hylkyjä on löytynyt yhteensä 127 ja niistä suurin osa on nostettu kymmenille laillisille tai laittomille kaatopaikoille, joissa niiden omistajat jatkavat raskasmetallien dumppausta. Hylyistä 70 prosenttia kuuluu pohjoiselle laivastolle.

Ei kommentteja: