maanantai 9. marraskuuta 2009

Ylä-Tuloman Vesivoimalaitos

Verhnetulomskaja gidroelektrostantsija. Luoteis-Venäjän suurin vesivoimalaitos.

Laitoksen ulkopuolella, keskellä eramaata vallitsee aavemainen hiljaisuus. Verikoirakin on nukkumassa. Snaamakko käyttää tilannetta hyväkseen.






Kallion sisällä, 60 metriä alempana hiljaisuuden rikkoo neljä vesiturbiinia. Generaattorihallissa syntyy noin 10 prosentia Kuolan niemimaan sähköstä. Nämä neljä tötteröä tuottaisivat yhteensä 268MW edestä energiaa, mutta kuvaushetkellä niistä kaksi on telakalla. Halli ylläättää sen uskomattomalla puhtaudella. Toisaalta kun tarkemmin ajattelee, en edes pölypunkkina viihtyisi tälläisen tärinän ja melun keskellä.





Imatran Voiman vuosina 1961-66 rakennuttama voimalaitos tarjoilee bronttosaurusmaisia näkökulmia - niin kutsuttua suomalaista muotoilua: Koneen hissejä, Idon pönttöjä, ja Taimipoikien kala-altaita.










Taimenfarmilla kasvaa noin kolme kalaa. Yhden niistä nimi on Pertti. Pertillä on skolioosi.
















Metallipajalla hiotaan hienomekaanisia pikkuosia. Myös työsuojelusta on huolehdittu. Julistemuodossa.


Turbiinien syöttöputkien koko lähentelee ympärysmitaltaan paksua margareettaa. Niiden sisään mahtuisi kulkemaan keskikokoinen linja-auto.








Uloskin on ripustettu kohtalaiset maisemakulissit. 120 kilometriä pitkä Ylä-Tuloman tekojärviallas peittää alleen 745 neliökilometrin alueen. Koska luonnon siirtäminen ei ollut Neuvostoliitossa koskaan mikään ongelma on Tulomajoen uomaa päättäväisesti käännetty muutamalla sadalla metrillä. Periaatteella: ensin tehdään laitos ja sitten sinne tuodaan joki.














Footnote.
Jos on aikeissa mennä uimaan turbiinin vedensyöttöputkeen, on kivaa että kaveri voi heittää perään pelastusrenkaan.


5 kommenttia:

Hemmo kirjoitti...

Ai hittolaine, meikä olis niin valmis lähtemään Murmanskiin lomalle tän blogin lukemisen jälkeen. Leppoisaa kerrontaa ja houkuttelevia kuvia.

Toivottavasti tästä projektista kuullaan myös (kuva)kirjan muodossa jossain vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvakirjaa oon mäkin ajatellu, vois olla kiva vaikka joulu myyntiin niin olis ainakin jotain uutta, blogi tekee paikan mielenkiintoiseksi ja sellainenhan se onkin. Nyt vaan kustantajaan yhteyttä! Like vois olla kiinnostunu...Kuvakirja jossa tekstityskin on valmiina ja otsikko THIS IS MURMANSK kertoo jo paljon ja houkuttaa

Ancoma

Anonyymi kirjoitti...

Hammas kuv on jees ei taida karkki kaveri päässy nakertamaan hammasta kun ei näy amalgaamia tai muuta vierasta täytettä!

HEMENTINO

Anonyymi kirjoitti...

Ei pakota tai määräile, vaan perustelee analysoi ottaen
vastapuolen näkemykset huomioon. Otteessa näkyy näkyy rauhallisuus ja halu perehtyä
käsiteltäviin asioihin. Älyllnen kapasiteetti hyvällä tasolla, mikä antaa laajalti
suuntautumisvaihtoehtoja ja kykyä moniuloitteiseen ongelmanratkaisuun. On hyvä mallintamaan
asioita ja halukas viemään mallinnokset myös käytäntöön.

snaamakko kirjoitti...

Perus INTP, tai parikin.